20 letnica ZBS Združenja za beton Slovenije

24. in 25. maja 2023 je ZBS Združenje za beton Slovenije obeležilo 20 letnico delovanja s strokovnim posvetom, ki je potekal v hotelu Maestoso v Lipici. Dogodka, ki je bil zaradi pomembne obletnice še bolj slovesen, se je udeležilo preko 100 slušateljev, ki so prišli prav iz vseh področij gradbeništva.

Uvodoma so udeležence nagovorili  mag. Andrej Rajh, državni sekretar na  Ministrstvu za infrastrukturo, prof. dr. Violeta Bokan Bosiljkov, predsednica ZBS in dr. h. c. Marjan Pipenbaher, prvi predsednik ZBS. Predsedovanje organizacijskemu odboru dogodka in moderiranje strokovnih predavanj je prevzel dr. Aljoša Šajna, sicer tudi predsednik sveta strokovnjakov ZBS.

V plenarnem delu predavanja so bili predstavljeni pomembni infrastrukturni projekti: g. Marjan Pipenbaher je predstavil nove mostove čez Krko pri Novem mestu, g. Roman Mur iz 2TDK gradnjo drugega tira, g. Dejan Jurkovič z Ministrstva za infrastrukturo pa vizijo in nadgradnje železniškega omrežja. S področja cestne infrastrukture je bila s strani ga. Katje Podgoršek iz DARS-a, predstavljena gradnja tretje razvojne osi. Predstavljeni sta bili tudi gradnji odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov, predstavil g. Matej Rupret iz ARAO ter suhega skladišča za gorivo, težek beton, ki gaje predstavil g. Franc Sinur iz IBE. Jutranji del smo popestrili z pogledom arhitekta na beton. Predavnje z naslovom »Življenje z betonom« je predstavil prof. Vasa Perovič, pripravil pa skupaj z asistentko Anjo Vidic, oba iz Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani.

Poleg plenarnih predstavitev je bilo v obeh dnevih dogodka predstavljenih še 16 zanimivih strokovnih predavanja.

Na slavnostni večerni prireditvi s kulturnim vložkom so bila podeljena priznanja zaslužnim članom ZBS: Metodu di Batista in Antonu Šajni, ki sta bila med ustanovitelji ZBS-ja, g. Šajna pa tudi prvi sekretar. Priznanja so prejeli dr. h. c. Marjan Pipenbaher, ki je bil prvi predsednik Združenja, dr. Jakob Šušteršič, ki je prevzel predsedovanje po g. Pipenbaherju ter dr. Tomaž Vuk, predsednik uprave Salonita Anhovo, ki je v trenutkih krize v gradbeništvo pomagal, da se je združenje izvleklo iz krize in uspešno nadaljevalo svoje delo. Priznanje je prejela tudi Lojzka Reščič, aktualna sekretarka Združenja.

Priznanje ZBS ima obliko pokala. Izdelan je iz betona, materiala, ki ZBS povezuje že 20 let. Oblikovanje in izdelava je delo podjetja Zevnik Lab, to je specializirano podjetje, ki se ukvarja z razvojem cementnih materialov in tehnologij predvsem za področje arhitekture in dizajna. Betonski pokal oz. priznanje nagrajencem ob 20 letnici ZBS je vrhunski namizni betonski okras, ki pa lahko postane vaza ali pa držalo za pisala. Našim nagrajencem naj bodo v ponos in v okras njihove delovne mize.

V četrtek, 25. 5. 2023, po zaključku predavanj je bila organizirana strokovna ekskurzija na gradbišče viadukta Vinjan, kjer so si udeleženci v živo ogledali zahtevno gradnjo viaduktov in predorov za drugi tir. Ekskurzijo je omogočilo podjetje 2TDK. Organizacijo dogodka pa so kot sponzorji ali kako drugače podprla številna podjetja, ki se jim ob tej priložnosti zahvaljujemo.

Slike iz dogodka

Predavanja

Večerni del dogodka

 

Sodelovali smo pri projektu FIREEXPERT.
Polno ime projekta je “Ustanovitev novega čezmejnega LivingLab centra za raziskave in simulacije požarnega odziva kompozitnih materialov med in po požaru”.