DAN ZBS 2020 – Betoni v predorogradnji – izpeljan kot videokonferenca

25. maja 2020 smo v Združenju za beton Slovenije izpeljali dogodek DAN ZBS 2020. Zaradi ukrepov za zajezitev okužb s korona virusom je bil letošnji dogodek drugačen, pripeljali smo ga preko spleta v pisarne, biroje, na delovna mesta. Verjamemo, da nam je manjkal tisti, za naše dogodke zelo pomemben del, to je druženje, razgovori, izmenjava mnenj in izkušenj, vendar se je pokazalo, da je bil tudi na tak način speljan dogodek zelo zanimiv. Pozitivno je to, da smo vsi, tako organizatorji, predavatelji in predvsem udeleženci, za dogodek porabili precej manj časa, kot bi ga sicer za klasični dogodek. In iz tega razloga mogoče tudi tako velika udeležba, predvsem projektantov, ki si za naše dogodke težko vzamejo čas.

 

Za veliko udeležbo je to morda eden od razlogov, drugi pomembnejši pa je verjetno tema, ki smo jo izbrali, »Betoni v predorogradnji«. Zanjo smo se odločili, ker je trenutno zelo aktualna saj se sedaj in se bo v bližnji prihodnosti projektiralo in gradilo veliko predorov: Karavanke, Pekel, predori na drugem tiru,… Aktualna pa ni samo zaradi števila predorov, ampak tudi zato, ker v Sloveniji niso na področju betonov v predorogradnji vedno dovolj jasne zahteve. Zato smo želeli o tem spregovorit in želeli smo slišat tudi avstrijske izkušnje, kjer je znano, da imajo zadeve kar dobro urejene.

 

Prisluhnili smo trem predavanjem:

  1. Pregled gradnje predorov v Sloveniji v prihajajočih letih, mag. Andrej Štimulak, univ. dipl. inž. rud. in geoteh., DRI d.o.o.
  2. Zahteve za betone v predorih na aktualnih projektih, Zvonko Cotič, STRUCTM Inštitut za gradbeništvo d.o.o.
  3. Betoni v tunelih – avstrijske zahteve in izkušnje, Johannes Horvath, Lafarge Holcim, Avstrija

 

Več o tem

Sodelovali smo pri projektu FIREEXPERT.
Polno ime projekta je “Ustanovitev novega čezmejnega LivingLab centra za raziskave in simulacije požarnega odziva kompozitnih materialov med in po požaru”.