V letu 2021 prvo betonsko krožišče v Sloveniji

V Združenju za beton Slovenije smo leta 2013 organizirali prvi posvet na temo »Beton in trajnostna gradnja« na temo betonskih vozišč. Povezava na zbornik posveta https://www.zabeton.si/publikacije/. Vse od takrat se v združenju z različnimi aktivnostmi trudimo prikazati prednosti uporabe betona na voziščih, kjer so te prednosti še posebej pomembne. In tak primer so prav gotovo krožišča, še posebej tam, kjer so visoke obremenitve in/ali visoke temperature.

Direkcija RS za infrastrukturo se je odločila, da bo prvo betonsko krožišče, ki bo zgled za naprej, zgrajeno na Ajševici pri Novi gorici. Projekt, pri katerem so sodelovali tudi strokovnjaki ZBS je bil izdelan v letu 2017, predstavili smo ga že na Praktični delavnici »Izgradnja betonskega krožišča«, ki je bila 28. septembra 2017 v Salonitu Anhovo. Predavanja z delavnice si lahko ogledate na spodnji povezavi.

https://www.zabeton.si/video-vsebine/beton-in-trajnostna-gradnja-betonska-vozisca/

Na radiu VAL 202 smo 1. decembra 2020  v oddaji »Danes do 13h« zasledili novico o gradnji krožišča Ajševica, ki jo je predstavil Tomaž Willenpart, vodja investicij na Direkciji RS za infrastrukturo. Seznanil je, da aktivnosti za gradnjo potekajo skupaj med Direkcijo in mestno občino Nova Gorica. Poudaril pa je tudi, da bo to prvo betonsko krožišče v Sloveniji, da bo poskusni model za prihodnje, poudaril je prednosti betonski krožiš in tudi, da pri projektu krožišča sodeluje Združenje za beton Slovenije. Z gradnjo bodo začeli v začetku 2021 in naj bi bila zaključena do konca leta. Tudi pri izvedbi krožišča bodo sodelovali strokovnjaki ZBS, ki trenutno, po naročilu Direkcije, pripravljajo Tehnično specifikacijo za betonska vozišča in krožišča.

Povezava na oddajo, o krožišču Ajševica: 17:10 – 19:10 min:
https://val202.rtvslo.si/2020/11/danes-do-trinajstih-586/

 

Sodelovali smo pri projektu FIREEXPERT.
Polno ime projekta je “Ustanovitev novega čezmejnega LivingLab centra za raziskave in simulacije požarnega odziva kompozitnih materialov med in po požaru”.