POROČILO O FIREEXPERT požarnem testu UHPFRC

FIRE TEST ZAG, Gameljne

Datum:       27. 6. 2019
Kraj:            požarni laboratorij ZAG Ljubljana, Sr. Gameljne 41, Ljubljana Šmartno

 

POROČILO O FIREEXPERT požarnem testu UHPFRC

V okviru projekta FIREEXPERT smo 27. junija 2019 v Požarnem laboratoriju ZAG Ljubljana preskusili 5 različnih vzorcev z vlakni armiranega betona visokih zmogljivosti (ang. UHPFRC – Ultra High Performance Fibre Reinforced Concrete). To je družina betonov visokih mehanskih lastnosti in izredne trajnosti, ki se vse pogosteje uporablja za obnovo dotrajane infrastrukture. Zaradi svoje nizke poroznosti in majhne vsebnosti vlage se UHPFRC v primeru požara obnašajo precej drugače kot običajni betoni. Še dokaj slabo raziskan mehanizem propadanja teh betonov v požaru je ena od tem projekta FIREEXPERT. Preskusili smo plošče z različnimi recepturami, predvsem variacije v deležu umetnih vlaken, ki so bile pred tremi meseci izdelane na FH Karnten v Beljaku in na ZAG-u v Ljubljani.

Preskus je bil izveden s standardno požarno obremenitvijo po ISO 834, do temperature 1150 °C. Trajal je 2 uri. Med preskušanjem se je meril temperaturni profil po debelini vzorca, z metodo akustične emisije pa je bilo spremljano eksplozijsko luščenje betona. Rezultate bomo uporabili pri razvoju računskih modelov luščenja betona in pri študiju vpliva variacij sestave betona. Po testu smo si ogledali poškodbe na vzorcih. O rezultatih preskusa bodo raziskovalci iz ZAG-a pripravili članke za revijo Požar in Gradbenik.

 

 

Sodelovali smo pri projektu FIREEXPERT.
Polno ime projekta je “Ustanovitev novega čezmejnega LivingLab centra za raziskave in simulacije požarnega odziva kompozitnih materialov med in po požaru”.